Sportsakupunktur - Behandling
I smertebehandlingen med akupunktur, arbejder jeg udfra kroppens meridian baner, og som alt andet er mit udgangspunkt sport og sportsskader, for alle har krav på at blive behandlet som profesionelle atleter.
Men nu er kroppen jo så forunderligt indrettet, at et punkt, har flere formål, og derfor er der masse ikke sports relateret som jeg også kan hjælpe med.
Jeg lægger lige ud med hvem der IKKE må få akupunktur behandling, listen er nemlig ganske kort:
- Hvis du har, eller har haft Reumatisk feber (gigt feber)
- Hvis du har Kunstige hjerteklapper
- Hvis du har insulinkrævende sukkersyge
- Hvis du er i behandling med binyrebarkhomon i tabletform
- Hvis du er i Kemoterapi
- Hvis du er i immunosupressiv behandling
Selvom der ikke forelægger evidens for at akupunktør kan fremkalde abort, er det en regel at man ikke modtager akupunktur under graviditet (Undtaget er imod morgenkvalme, og under selve fødslen som ve stimulans og smertedækning)
Virker Akupunktur altid?
NEJ - Men ganske ofte.
Som med alt andet der har med kroppen at gøre, er der begrænsninger, det er blevet påvist at 10-15% af alle der får akupunktur, ikke reagere på behandlingen - Ud af disse er største delen enten fejl diagnose eller forkert ramt punkt - ingen af delene er farligt for klienten.
Gør det ondt?
Ganske kort: Ja - nej - måske.
Når den sættes ind:
Alle har forskellige smertetærskel, og forskellige steder hvor det gør ondt,
På mig gør det serøst hammer nade (Ungdomsk for ondt) når jeg får nåle i indersiden af albuen, imens jeg slet ikke kan mærke nåle i mine ben, for andre er det omvendt - dette er når nålen sættes.
Når den drejes for at aktivere:
Så gør det ondt, men kun i et mikro sekund - Og det gør det på alle.
Når den sidder:
Der er det igen meget forskelligt, men egentlig smerte er sjældent, men at følelsen går fra ingen ting, til lettere ubehag
Når den skal ud:
Så kan det kortvarigt mærkes.
Hvordan reagere man efter akupunktur?
Der er meget stor forskel på reaktioner hos de enkelte - Oftest føler man sig helt normal, men det er ikke unormalt at man kan være lidt ør i hovedet efter en behandling, de skyldes kroppens dannelse af et morfinligende stof der hedder endorfin, dette stof kan også hos nogle skabe en kortvarig eurofori, eller modsat få nogle til at græde umotiveret - alt er helt normalt og giver ikke anledning til bekymring.
Hvad skal du efter behandling?
Det afhænger selvfølgelig af hvad du er behandlet for, så du vil en mere dybdegående beskrivelse efter behandlingen, men en tommelfingerregel siger at man skal tage den med ro den dag man har fået behandlingen, så når du er behandlet for rygsmerter, og er smertefri, så skal du ikke gå hjem og lave havearbejde samme dag.
Det anbefales endvidere at man afholder sig fra Kaffe/Te/Sodavand samt Alkohol resten af dagen, og gerne i op til 24 timer efter (da der er stoffer i, der kan ødelægge processen, der fortsætter efter nålen er taget ud)
Hvor mange behandlinger skal man have?
Som med alt andet jeg laver i klinikken kan det være svært at sige på forhånd, det har bla. noget at gøre med hvordan din krop føles. Er det en akut opstået smerte (feks hold i nakken) så er en enkelt behandling ofte nok, men er der tale om kroniske lidelser, så kan det være relevant at give 4 behandlinger om måneden.
Hvor tit skal man behandle?
Det er igen forskelligt, er det en akut lidelse der ikke kan klares med 1 enkelt behandling, så er det ofte en god ide at behandle 2-3 dage i træk.
Er der tale om en kronisk lidelse vil der normalt gå 1 uge imellem.
Og så kommer det vigtige spørgsmål:
Hvad kan du behandle med dine nåle?
Aller først, lad mig slå fast: Du ligger alligevel på briksen og tiden er den samme - Så ofte vil jeg sætte flere nåle og derved give dig en bredere behandling - end kun det ene specifikke problem du kommer med (du kan selvfølgelig godt nøjes med en enkelt nål eller to til dit problem)
Listen her er ikke på nogen måde fyldestgørende, men er blot eksempler på behandlinger:
- Albuelidelser
- Hånd/Fingrelidelser
- Lungelidelser
- Kulde i Kroppen
- Kramper
- Feberlidelser
- Smertelindring/Bedøvelse
- Beroligende (Fysisk/psykisk)
- Stimulation af Imun forsvaret
- Tennis/golf albue
- Mavelidelser
- Skulder lidelser
- Væske i kroppen
- Migræne
- Hovedpine
- Menstruationssmerter
- Knæ problemer
- Blære/nyre betændelse
- Hjernerystelse
- Koncentrationsbesvær
Og et hav af alle mulige andre ting også
Jeg er pisse bange for nåle!
Det er jeg også, så vi er i samme båd, og der er nogle muligheder, den ene er at du bider det i dig, prøver det en enkelt gang, og finder ud af at det ikke er så slemt. Den anden løsning: Jeg sætter en nål på dig, der virker beroligende, og så køre det derfra. Den sidste mulighed er at jeg kan droppe nålen, og sætte et frø - Og det er faktisk et lille frø (man kan også få små magneter, eller metal kugler, men de kan fremprovokere en allergisk reaktion) - Frøet sidder bag et lille kirurgisk plaster, og så går man med det indtil det falder af (op til 10 dage), og her kan man så massere det, og derved få en effekt (dog ikke lige så stor som med akupunkturen)
Pr. 1. januar 2007 blev behandling med nåleakupunktur fritaget for lægelig supervision. Dermed har alle lov til at behandle med nåle, da det at være akupunktør ikke er en beskyttet titel, dvs. man kan ikke blive såkaldt autoriseret akupunktør.
Vær opmærksom på at du ikke må give blod i 4 måneder efter sportsakupunkturbehandlingen